İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yield Curve Control – Getiri Eğrisi Kontrolü

Getiri Eğrisi kontrolü(GEK) kavramı Fed yetkilileri tarafından sıkça dile getirilmeye başladı. Geleneksel para politikası araçlarının istenen sonuçları vermemesi üzerine merkez bankaları farklı çözüm yolları aramaya yöneliyorlar.

Getiri eğrisi ülkelerin tahvil faizleriyle bu tahvillerin vadeleri arasındaki ilişkiyi gösteren eğriye denir.

Merkez Bankalarının etki alanındaki faizler geleneksel olarak kısa vadeli faizlerdir. (Gecelik, haftalık gibi) Getiri eğrisi kontrolünde ise Merkez bankası uzun vadeli (1-2-5-10 yıl) tahvil faizlerinin belirli bir seviyede kalacağı konusunda piyasaya bir taahhütte bulunuyor. Faizlerde taahhüt dışında bir hareketlilik olursa piyasa biliyor ki merkez bankası piyasaya müdahale edip faizleri yine hedef bölgeye çekecek.

Bu daha önce Japonya’da uygulanmış bir yöntem. FED’in bunu uygulamaya niyetli olması QE(Quantitative Easing) – Parasal Genişlemenin istenen sonuçları tam olarak vermemesinden kaynaklanıyor. Parasal genişlemenin GEK’ten farkı, parasal genişlemede taahhüt edilen bir miktar var. Yani merkez bankası belli bir miktar tahvili alıp piyasaya para süreceğini belirtiyor. GEK’te ise parasal hedef yok faiz hedefi var. Bu faize ulaşmak için ne kadarlık tahvil alınması gerektiği en başta bilinemiyor. Bu biraz da Merkez bankasının kredibilitesine bağlı.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir