İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Vade Uyumsuzluğu – 3 – Diyalog

Bankacı Günseli Hanım ve şirket sahibi Selim Bey finansal risklerden konuşmaya devam ediyorlar; (3)

3)    Vade Uyumsuzluğu,

Bu bölümde Selim Bey; alacak – borç vade uyumsuzluğu, rotatif kredi, Net İşletme Sermayesi (NİS) açığı, faktoring, faiz riski gibi konularda bilgiler aldı.

G – Eveeet Selim Bey, bakalım alacaklarınızla borçlarınızın vadeleri risk oluşturuyor mu?

S – O konu günlük işlerin hayhuyundan bazen gözümüzden kaçıyor olabilir. Çok önemli mi ki?

G – Maalesef bu konu da çok önemli. Türkiye’de firmaların birçoğu kar edememekten değil nakit akışlarını ayarlayamamaktan batıyorlar.

S – Şimdiye kadar büyük bir sıkıntı yaşamadık. Kar ettiğimiz sürece de pek kafaya takmıyorum açıkçası.

G – Yaşamamış olmanız yaşamayacağınız anlamına gelmiyor. Risk yönetimi böyle bir şey zaten, eğer kurallarına uymazsanız bazen bir kereden daha fazla şansınız olmayabilir.

S – Tamam tamam, hemen kızmayın dediklerinize uymaya çalışıyoruz J

G – Vade uyumsuzluğu riski aslında kabaca sizin alacaklarınızın uzun vadeli olup borçlarınızın kısa vadeli olması. Yani borcun vadesi geldiğinde alacağınızın vadesi henüz gelmediğinden tahsilat yapamadığınız için borcu ödeyemiyorsunuz ve sonuçları ağır olabiliyor. Aslında biz bankalar olarak bu kısa vadeli borç ve alacak+varlık arasındaki zaman boşluğunu sizlere kredi kullandırarak kapatıyoruz. Bunlar genelde rotatif kredi oluyor (borçlu cari hesap gibi).

S – Evet evet, zaman zaman biz de sizin söylediğiniz nedenle kullanmak zorunda kalabiliyoruz. Bir limitimiz var, istediğimiz zaman o limitin içinden borçlarımızı ödeyip, alacaklarımızı da tahsil ettiğimizde kredimizi kapatıyoruz. Bizim birey olarak kullandığımız tek hesap (hazır hesap, kredili mevduat hesabı – KMH) gibi bir kredi.

G – Aynen öyle. Zaten bu ürünü bu gibi durumlarda kullanmak doğru. Bazen uzun vadeli yatırımlar da bu tip kredilerle finanse edilmeye çalışılıyor, bu çok yanlış bir şey. Çünkü o zaman faiz riskine maruz kalıyorsunuz. Çünkü bu kredilerin faizleri sabit değil. Neyse bu başka bir riskin konusu, sonra konuşuruz. Şimdi konumuza dönelim. Biz kısa vadeli borçlarla alacaklar+varlıklar arasındaki negatif farka “Net İşletme Sermayesi (NİS) Açığı” diyoruz. Bu açığın seviyesine dikkat etmeniz lazım. Vadelerinizi doğru ayarlamanız lazım.

S – Ayarlamasak da sıkıntı olmuyor. Nasılsa kredi limitimiz mevcut.

G – İşte asıl risk de burada. Kredi limitiniz bugün mevcut. Yarın öbür gün sizden kaynaklı ya da bankadan kaynaklı nedenlerle bu limitler kısılabilir. O zaman zor durumda kalırsınız. Onun için ihtiyatlı olmakta fayda var.

S – Anladım. Dediğiniz gibi yapmaya çalışacağız. Ama diyelim ki yine de vade uyumsuzluğunu gideremedik ve banka limitlerimiz de kısıldı bir çıkış yolumuz var mıdır?

G – O halde faktoring size çare olabilir. Vadesi henüz gelmemiş faturalı alacaklarınızı faktoring firmaları belli bir iskonto oranıyla nakde çevirebiliyorlar. Öyle bir durum olduğunda tekrar konuşalım, ben sizi yönlendiririm.

S – Ne çok risk varmış, insanın başına gelmeyince böyle risklerin varlığını pek ciddiye almıyor. Teşekkürler uyarılarınız için.

G – Rica ederim. Görevimiz, ama henüz bitmedi, konuşmamız gereken 1-2 finansal risk daha var.

Bu seriye ait diğer diyalog yazıları;

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir