İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Tahvil faizleriyle tahvil değeri arasındaki ilişki -rakamsal örnek – 4 – Diyalog

Veee nihayet tahvil faizleriyle tahvil değeri arasındaki ilişki rakamsal örneklerle anlatılıyor …

Yatırım Danışmanı Kerim Bey, İpek Hanım’ı yatırım ürünleri hakkında aydınlatıyor. (5)

K – İpek Hanım sonunda tahvil faiziyle tahvil değeri arasındaki ilişkiyi açıklamaya geldi sıra. Temel kuralımızı en baştan söyleyelim yine. Faiz düşerse tahvil değerlenir. Bunu size anlaşılır olsun diye uç bir örnekle anlatacağım. Az önce bahsettiğimiz %10 faizli, 1 yıl vadeli 100 TL nominal değerli tahvili 90.9 TL’den aldığınızı varsayın. Sabahtan aldınız ama öğleden sonra paraya ihtiyacınız oldu. Tahvilinizi ikinci el piyasada satmak istiyorsunuz. O ara da ülke gündeminde çok ciddi meseleler oldu ve faizler bütün piyasalarda 2 puan yükseldi ve %12 civarında oluştu. Siz tahvilinizi elindeki parasıyla yatırım yapmak isteyen birine satacaksınız doğal olarak. Eğer bu yatırımcı örnek veriyorum vadeli mevduat yapsa %12 getiri elde edecekse sizin de elinizdeki tahvili ona satmak için bu kadar getiri sunmanız gerekiyor. Aksi takdirde sizin tahvilinize yatırım yapmaz, mevduat yapar.

İ – Aaa bir dakika, sabah ben alırken faizler %10’du. Ben 90.9 TL ödedim. Çünkü bunun %10’unu üzerine eklediğimizde 100 TL nominal değere ulaşıyorduk ve 1 yıl sonra ben bu parayı alacaktım. Ama şim %12 kazanabilmesi için tahvilin yeni sahibinin benim ödediğimden daha düşük bir tutar ödemesi gerekiyor galiba.

K – Maalesef öyle oluyor. Nasıl sizin tahvilinizin satış fiyatını 100/(1+0.10) = 90.9 olarak belirlediysek, yeni durumda da tahvilin satış fiyatını yeni faiz oranından belirlememiz gerekecek. Yani 100/(1+0.12) = 89.28 TL. Yani diğer bir deyişle yeni yatırımcının bir yıl sonra 100 TL alacağı bir tahvilden %12 getiri elde edebilmesi için bugün 89.28 TL ödemesi gerekiyor.

İ – Ooo bir dakika. Ben o zaman zarar ettim bu işten. Hani tahviller anapara korumalı ürünlerdi.

K – Tahviller vadeye kadar elde tutulursa anapara korumalı doğru. Ama ikinci el piyasada satıldığında böyle bir durum yok. Anaparadan da kaybedebilirsiniz.

İ – Anlaşıldı. Tabi kötü senaryoyu anlattınız. Faizler artmasaydı da düşseydi, ki biz zaten o beklentiyle yatırım yapacaktık.

K – Evet faizler düşseydi de kazanmış olacaktık. Az önce anlattıklarımı uzun uzun anlatmayayım tekrar. Faizler diyelim ki %8’e düştü o zaman da satacağınız kişi için %8 getiri yeterli olacak. % 8 getiri sağlayacak şekilde hesaplamayı da şöyle yapıyoruz à 100(1+0.08) = 92.59 TL.

İ – Hımm, 90.9 TL’ye almıştım. Yani tahvil başına 1.69 TL kazanmış oldum. 909.000 TL verip 10.000 adet almış olsaydım, 16.900 TL kazanmış olacaktım.

K – Aynen öyle. Tahvil konusunda birkaç temel söylemek istediğim konu daha var son olarak, ondan sonra yeni yatırım ürünlerine geçebiliriz. Bu temel şeyler aslında; kupon, iskontolu, primli tahvil, sabit – değişken kupon ödemesi, kirli – temiz fiyat gibi şeyler.

İ – Tamamdır, çok teşekkür ederim. Hadi onları da konuşalım bir an önce.

Bu seriye ait diğer diyalog yazıları;

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir